Jakie produkty zawierają najwyższej jakości białko?
29 maja 2019

Jakie produkty zawierają najwyższej jakości białko?

Post by Redaktor

Białko to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego powinien być ważnym elementem diety każdego człowieka. Pełni bowiem wiele istotnych funkcji, m.in. naprawia uszkodzone tkanki, przyspiesza gojenie ran, reguluje przemianę materii, bierze udział w krzepnięciu krwi i pomaga regenerować mięśnie (ma to ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku sportowców). Nasz organizm toleruje białko pochodzące zarówno z produktów zwierzęcych, jak i roślinnych, choć trzeba podkreślić, że znacznie lepsze dla niego jest to pierwsze.

Zwierzęce i roślinne źródła wysokojakościowego białka

Mimo że ludzki organizm lepiej przyswaja białko zwierzęce, które jest podobne do naszego i zawiera dużą ilość aminokwasów, to powinniśmy spożywać również produkty bogate w białko roślinne. Posiadają one bowiem wiele niezbędnych witamin i mikroelementów. Warto zaznaczyć, że duży niedobór białka zwierzęcego w dzisiejszych czasach jest zjawiskiem raczej rzadko spotykanym i dotyczy głównie wegetarian oraz wegan, ewentualnie osób intensywnie trenujących sporty wytrzymałościowe czy siłowe. W sytuacji większego zapotrzebowania na ten składnik warto korzystać z dobrej jakości odżywek, dostępnych m.in. w tym sklepie: https://olimpsport.com/pl/produkty-42/odzywki-i-suplementy-130/odzywki-bialkowe-49. W ogólnej populacji mamy częściej do czynienia z przedawkowaniem tego składnika. Należy uważać z jego spożyciem, ponieważ skutkiem nadmiaru w organizmie mogą być różne schorzenia, w tym nawet uszkodzenie nerek. Doskonałym źródłem białka zwierzęcego są: ryby i owoce morza (tuńczyk, łosoś, szprot, halibut, dorsz, krewetki, itp.), chude mięso (zwłaszcza drób, wieprzowina i cielęcina), jaja oraz nabiał (m.in. twaróg, serek wiejski, ser żółty, parmezan, jogurt grecki). Z kolei produkty bogate w białko roślinne to: komosa ryżowa, pistacje, orzechy (włoskie, laskowe, arachidowe, macademia, migdały itd.),  soja, fasola biała i czerwona, soczewica, nasiona słonecznika i zielony groszek.

 

 

Tags:

0 Comments

Leave a Comment